Zondag 28 november 2021: Dag van de Wetenschap!

(17-11-2021) Heel wat onderzoekers verbonden aan onze faculteit gooien op zondag 28 november al hun expertise in de ring voor de Dag van de Wetenschap, Vlaanderens grootste wetenschapsevent. Een overzicht van hun bijdragen.

Omwille van de verstrengde coronamaatregelen zullen de activiteiten die ter plaatse gepland waren, niet langer ter plaatse kunnen doorgaan. Enkel de online activiteiten blijven over.

Podcast: mosterd, heksen en lsd (online)

Jonas Vandicke neemt in de wetenschapspodcast Koffie Curieus zijn luisteraars mee in de cockpit van zijn doctoraatsonderzoek dat volledig rond myxotocines is opgebouwd. Zo vraagt hij zich af wat onder meer heksen, mosterd en lsd met dit schimmelgif te maken hebben.

Voor luisteraars vanaf 12 jaar.

Waarom is melk wit? (online)

In hun lezing vragen Chak Ming To, Ferre Rebry, Teng Wang en Jiangfeng Wu zich af waarom melk per se wit moet zijn en of we niet gewoon groene melk kunnen maken.

In hun video gaan deze onderzoekers omgekeerd te werk: ze ontmantelen de sferische eiwitpartikels, verantwoordelijk voor de witte melkkleur, waardoor ook de kleur van melk verandert van wit naar groen.

Voor kijkers van 7 jaar en ouder. 

BZZZ! Groene hotspots voor bijen in de stad (online)

Matti Pisman, Ruben Savels, Fara De Raeymaekers, Ivan Meeus en Guy Smagghe hebben het over over groene hotspots voor bijen in de stad.

In dit filmpje ontdek je hoe goed groenbeheer op een kerkhof positief kan zijn voor bijen en andere wilde bestuivers. Zo telt ieder kerkhof enkele unieke bijensoorten die sterk gelinkt zijn met de aanwezigheid van wilde bloemen en onkruid. 

Voor volwassenen.

Quiz over duurzaamheid en circulaire processen (online)

De professoren van de UGent Campus Kortrijk organiseren een online quiz over duurzaamheid en circulaire processen.

In dit bijzonder vragenspel kom je nagenoeg alle antwoorden te weten op vragen in verband met herbruikbare energie, klimaatverandering, waterzuivering, het recycleren van plastic en voedselproductie. 

Vanaf 10 jaar.

Meer activiteiten