Dirk Somers cureert Belgische inzending op de biënnale van Venetië 2021

(28-06-2021)

Het Belgische paviljoen op de biënnale van Venetië wordt dit jaar gecureerd door Dirk Somers (Bovenbouw Architectuur), verbonden als gastprofessor aan de vakgroep Architectuur en Stedenbouw.

De tentoonstelling is opgevat als een compilatie van architecturale interventies in de Vlaamse omgeving. Vijftig grote maquettes van architectuurprojecten van de afgelopen twintig jaar in Vlaanderen staan op tafelhoogte opgesteld. Het maquettelandschap fungeert als een capriccio, en toont een gedroomde realiteit van bestaande fragmenten. Zo wordt een staalkaart van scherpzinnige architecturale antwoorden getoond op de verbrokkelde realiteit van de gebouwde omgeving.

Verschillende architectuurpraktijken van zowel huidige vakgroepleden, zoals 360 Architecten, murmuur architecten, BLAF architecten en Dhooghe & Meganck Architectuur, als voormalige vakgroepleden zijn vertegenwoordigd. Malgorzata Maria Olchowska was verantwoordelijk voor de bijzondere maquettes. De publicatie die de tentoonstelling begeleidt, werd mede samengesteld door prof. Maarten Van Den Driessche. Een inleidend essay is eveneens van zijn hand, en de projectbeschrijvingen werden verzorgd door Louis De Mey.

Naast de Belgische inzending werkte Ester Goris mee aan het paviljoen van Luxemburg.