IDLab gaat samen met de UCI het wielrennen veiliger maken

(05-02-2021) Om goed te weten waar en waarom het fout loopt in de wedstrijden, sloot de wereldwielerbond een contract af met de research group IDLab (Vakgroep ELIS) onder leiding van Steven Verstockt.

De beruchte sprint van Dylan Groenewegen en Fabio Jakobsen in de Ronde van Polen vorig jaar heeft iedereen de ogen geopend. Het is de UCI menens om koersen veiliger te maken. Om goed te weten waar en waarom het fout loopt in de wedstrijden, sloot de wereldwielerbond een contract af met de research group IDLab (Vakgroep ELIS) onder leiding van Steven Verstockt.

Steven Verstockt vertelt in Het Nieuwsblad:

“Na die fameuze sprint gingen we uit eigen interesse aan de slag. We wilden weten of we op basis van data objectief konden beoordelen hoe gevaarlijk een aankomst zone wel kan zijn. Dat deden we met bouwstenen die we toen al hadden uit sportgerelateerde projecten. Daar kwamen vrij hoopgevende resultaten uit. Dan heb ik zelf de UCI gecontacteerd en onze studie voorgelegd. Zo is de bal aan het rollen gegaan.”

“Momenteel zijn we volop bezig een databank met incidenten uit het verleden aan te leggen. Dat is de basis voor een tool die we ontwikkelen die de sport in de toekomst veiliger moet maken”.

Meer weten?

VRTNWS

Het Nieuwsblad (N+)