Bouwkundige infrastructuren langer gezond houden

(01-06-2022) Hoa Tran zoekt in zijn doctoraat naar oplossingen voor de tekortkomingen bij de gezondheidsmonitoring van bouwkundige infrastructuren.

"Ik ben geboren in de late jaren 80 van de 20e eeuw. In die tijd was de vervoersinfrastructuur van Vietnam erg achtergebleven. Reizen tussen plaatsen nam veel tijd in beslag en er waren grote uitdagingen. Het was dan ook mijn droom om me in te zetten voor de bouw van een moderne vervoersinfrastructuur die het leven van de mensen dient en de economische ontwikkeling bevordert", vertelt Hoa.

“Bouwkundige infrastructuren worden onvermijdelijk blootgesteld aan tal van verwoestende effecten (bijv. aardbevingen, storm, extreem weer, overbelasting, accidentele belastingen, enz.), die allemaal de operationele efficiëntie en levensduur aanzienlijk kunnen verminderen”, vervolgt Hoa.

“Daarom zijn de afgelopen decennia systemen voor structurele gezondheidsmonitoring (SHM) van bouwkundige infrastructuren op grote schaal ingezet en hebben ze veel aandacht getrokken van onderzoekers over de hele wereld. De taak van het SHM-systeem is om schade zo vroeg mogelijk op te sporen op basis van de verkregen gegevens. Dit speelt een cruciale rol bij het zo nauwkeurig mogelijk beoordelen van het structurele gedrag in voorbereiding van een mogelijke reparatie”, legt Hoa uit.

“Het doel van mijn proefschrift is om de tekortkomingen van traditionele optimalisatie-algoritmen en machine learning aan te pakken, en tevens sterke tools te ontwikkelen om de nauwkeurigheid en effectiviteit van SHM te vergroten”, besluit Hoa.

Lees een uitgebreidere samenvatting of het volledige doctoraat

-

Titel doctoraat: Structurele gezondheidsmonitoring voor bruggen met behulp van metaheuristische optimalisatiealgoritmen in combinatie met een artificieel neuraal netwerk

-

Contact: Ngoc Hoa Tran, Magd Abdel Wahab

Ngoc Hoa Tran

"Na het behalen van mijn middelbare schooldiploma koos ik voor de hoofdrichting bouwkunde aan de Universiteit voor Transport en Communicatie (UTC). Na vijf jaar studie, met mijn grootste vastberadenheid, behaalde ik de titel van valedictorian (gerangschikt 1/677)"

"Tijdens mijn studie heb ik vele prestigieuze prijzen en beurzen van UTC bijgewoond en gewonnen. Met uitstekende prestaties, werd ik aangeworven om docent te worden aan UTC. Daarna deed ik mijn master thesis onderzoek bij UTC, en met hard werken, kreeg ik de titel van valedictorian (gerangschikt 1/79)"

"Na een tijdje lesgeven en wetenschappelijk onderzoek doen, ben ik me er terdege van bewust geworden dat om toegang te krijgen tot de meest geavanceerde wetenschappelijke prestaties ter wereld, het uiterst noodzakelijk is om posities te zoeken in een professionele onderzoeksomgeving"

"Vandaar dat ik besloot om een BOF-beurs van de Universiteit Gent (Ugent) aan te vragen. Met een uitstekend voorstel en veel geluk werd ik gekozen voor BOF en startte ik mijn doctoraat aan de Ugent. Tijdens mijn vier onderzoeksjaren aan de Ugent, heb ik met hard werken, en de hulp van mijn promotoren en collega's, 15 A1 papers gepubliceerd waarvan ik de eerste auteur ben van 7 papers (de meeste behoren tot de Q1 ranking), en andere wetenschappelijke papers."

"Kunstmatige intelligentie (AI) neemt geleidelijk aan alle gebieden van het leven over. In navolging van deze dominante trend, wil ik het enorme potentieel van AI benutten voor SHM. Daarom is mijn thesisonderwerp 'Structural Health Monitoring for Bridges using Metaheuristic Optimization Algorithms Combined with Artificial Neural Network' “

-

Redacteur: Jeroen Ongenae -  Illustrator: Roger Van Hecke