Nog slimmere ‘Slimme Steden’

(19-08-2022) Tom Goethals onderzoekt in zijn doctoraat hoe software in Smart Cities efficiënter gemaakt kan worden en hoe kunstmatige intelligentie geïntegreerd kan worden.

‘Slimme Steden’ (Smart Cities) wil slimme, transparante toepassingen in moderne steden mogelijk maken en benutten. Dergelijke toepassingen zijn meestal onderverdeeld in de domeinen van Smart Homes, Industry 5.0, Smart Health Care, Internet of Vehicles (of verkeersmanagement in het algemeen) en generieke Smart Cities-toepassingen.

“De software die deze innovaties aandrijft, werkt meestal in de mist (‘fog networks’) of de netwerkrand (‘the network edge’ of simpelweg ‘edge’); het laatste is het netwerk dat gebruikelijk alle sensoren en apparaten van eindgebruikers bevat, terwijl het eerste een intermediair netwerk is tussen clouddatacenters en de netwerkrand”, legt Tom uit.

“Naast de verschillende Smart City-toepassingsdomeinen heeft de opkomst van de mist en de netwerkrand geresulteerd in bijkomende onderzoeksgebieden die betrekking hebben op de orkestratie van software en gegevens”, vervolgt Tom.

Orkestratie is het automatisch inzetten van processen of workflows die uit vele stappen bestaan zodat er geen menselijke inbreng meer nodig is.

“Mijn onderzoek is in de eerste plaats bedoeld om software-orchestratie te verbeteren en om Kunstmatige Intelligentie te integreren zodat ‘Smart Cities’ steeds ‘smarter’ kunnen worden”, besluit Tom.

Lees een uitgebreidere samenvatting of het volledige doctoraat

Titel doctoraat: Schaalbare en flexibele dienstorchestratie met gelimiteerde systeembronnen ter ondersteuning van slimme steden

Tom Goethals

“Ik heb altijd al interesse gehad in onderzoek maar In mijn job als software-ingenieur kwam dat vrij weinig aan bod. Mijn carrièreswitch naar ‘Smart Cities’ bij IDlab was dan ook ideaal. Hier kwamen verschillende technologieën en onderzoeksdomeinen samen. Waardoor er veel ruimte was om zowel theoretische als praktische bijdragen te leveren in onderzoeksgebieden naar eigen voorkeur. Bovendien werden die ideeën en bijdragen door samenwerkingsprojecten met bedrijven snel omgezet in de praktijk.”

Tom Goethals behaalde in 2013 een masterdiploma in de industriële wetenschappen (informatica) aan de Hogeschool Gent. Na een aantal jaren te werken als software-ingenieur, meer specifiek in de ontwikkeling van middleware, vervoegde hij in 2018 IDLab om aan de Universiteit Gent een doctoraat te behalen. Zijn onderzoek omvatte nieuwe virtualisatietechnieken en service-orchestratie voor de fog en de network edge.

Tijdens zijn doctoraat heeft hij 4 journal artikels gepubliceerd en 6 conferentiepapers gepresenteerd als eerste auteur, terwijl hij op conferenties twee Best Paper Awards ontving. Zijn huidige onderzoek gaat over gedecentraliseerde orchestratie en het mogelijk maken van kunstmatige intelligentie in de network edge.

Contact: Tom GoethalsFilip De Turck, Bruno Volckaert

-

Redacteur: Jeroen Ongenae - Illustrator: Roger Van Hecke