Student Wannes van Laerhoven wint Circular Economy Challenge 2022

(16-06-2022) 3e bachelor student industrieel ingenieur industrieel ontwerpen Wannes van Laerhoven won recent de Circular Economy Challenge 2022 met zijn geprinte airless tires.

Hiervoor maakt hij gebruik van materiaal dat gewonnen wordt uit oude autobanden en verwerkt tot een filament dat geschikt is voor het 3D-printen van airless banden die voor verschillende doeleinden kunnen worden gebruikt.. Dit idee kiemde in het 3e bachelor vak “ontwerp voor geavanceerde productietechnieken en omgevingen” waar hij een eerste algoritmisch model voor de band ontwikkelde. Wannes zette door na afloop van het vak. Hij nam deel aan de Circular Economy Challenge, is in gesprek met DO! en hij zocht contact met de start – up van oud IO studenten; Taito.

"Ik heb al tests gedaan met een filament gemaakt van gerecycleerde autobanden en de resultaten zijn veelbelovend. Er is een goede elasticiteit en betere grip dan op de andere TPE en TPU filamenten die ik heb getest zonder het rubber van autobanden. De printkwaliteit is ook veel beter dan verwacht en de oppervlaktekwaliteit is zelfs beter dan van de filamenten zonder toegevoegd rubber. Ook al is het 3D geprint met FDM het is erg moeilijk om de geprinte lagen te zien in tegenstelling tot het normale TPE shore 45D geprinte prototype", vertelt Wannes

"De luchtledige band kan een goede dempende werking bieden omdat de rasterstructuren die in de band zijn gebruikt goede energie-absorberende eigenschappen hebben. Dit zorgt voor een aangenamere rit voor toepassingen in micro-mobiliteit en mobiliteitstoestellen zoals rolstoelen"

Concreet kaapte hij de community vote en de student vote weg. Goed voor een mooie geldprijs en een verdere samenwerking met Mitsubischi chemicals.

Wannes krijgt 15.000 dollar steun van Growth Garage en hun partners om hun idee verder te ontwikkelen en een werkend prototype te maken.