UGENT-letters 3D-geprint in beton

(26-02-2021) Voor het labo Magnel-Vandepitte staan sinds kort de letters ‘UGENT’ opgesteld!

Het acroniem van de Universiteit Gent werd er namelijk 3D-geprint met beton, laag voor laag met een technologie die gekend is onder de naam: 3D betonprinten. De technologie die werd ontwikkeld aan de vakgroep bouwkundig constructies en bouwmaterialen behoort echt tot de wereldtop.

Nog niet zo lang geleden werd er ook een betonnen brug en toren geprint.

“De technologie laat ons toe om zeer snel complexe 3D objecten te maken zonder nood aan bekisting”, aldus onderzoeker Gieljan Vantyghem.

Huidig onderzoek aan de vakgroep heeft o.a. aandacht voor het optimaliseren van structurele betonnen elementen, het bepalen van de sterkte-evolutie van het materiaal, de ontwikkeling van hulpstoffen die het printmateriaal sneller doen uitharden, en de duurzaamheid van het printmateriaal.
Met het buitenplaatsen van de letters, wil de UGent de duurzaamheid van het geprinte materiaal onderzoeken op lange termijn. Bijvoorbeeld, de invloed van vorst-dooi cycli, mosgroei, UV-stralen, etc worden ermee onderzocht.

Het bedrijf Nanoskin, producent van water/ vuilafstotende nano-coatings werkt hieraan mee. Hun speciaal ontwikkelde coating voor 3D-geprint beton is volledig ecologisch, kleurloos en zeer gebruiksvriendelijk. Niet alle letters werden hiermee behandeld. Aan jullie om de visuele verschillen op lange termijn te ontdekken!

UGENT 3D-geprint

Hier kan je ook een video bewonderen van het productieproces:

Oddly Satisfying Video of Concrete Printing Experiment

Gerelateerde inhoud