Buddy programma voor internationale studenten

Voor het academiejaar 2021-2022 zijn we voor de internationale degree studenten aan onze faculteit op zoek naar buddy’s die hen tijdens hun opleiding aan de FEB willen begeleiden.

Wie zijn die degree studenten?

Degree studenten volgen hier een volledige masteropleiding en zullen dus ook een volledig academiejaar (of langer, afhankelijk van de opleiding) aan de FEB verblijven. In tegenstelling tot exchange studenten zijn zij hier niet op uitwisseling, zij zijn FEB studenten die hier hun diploma zullen behalen.

We ontvangen jaarlijks zo'n 100 internationale degree studenten, de meesten van hen zijn niet-EU studenten.

Wat verwachten we van een buddy?

Hoe leven, studeren en werken wij, Vlamingen? En wat doen we tijdens de weekends thuis? Internationale studenten zijn vaak niet bekend met ons onderwijssysteem, onze cultuur,… en hebben dan ook nood aan een enthousiaste buddy die hen wegwijs kan maken, zowel op de faculteit als aan de universiteit als in stad Gent. Liefst hebben zij iemand die ook al (deels) een masteropleiding volgt, zodat ook tips over examens, studiemethoden, enz. kunnen gedeeld worden.

Vooral de sociale integratie van deze studenten is zeer belangrijk, zij zijn vaak niet zo talrijk en hebben dan ook moeite met integreren in die grote groep Vlaamse studenten. Een (groeps)uitstapje in de stad, hen voorstellen aan enkele Vlaamse medestudenten, leuke weetjes over de lesgevers delen,… het zijn slechts enkele ideeën waarop jij als buddy één of meerdere internationale studenten helpt hun weg te vinden en zich in het Gentse studentenleven te integreren.

Wat verwachten we niet van een buddy?

Als buddy kan je internationale studenten voornamelijk helpen met sociale integratie. We verwachten echter niet dat je een antwoord kan geven op al hun vragen.

Voor volgende vragen en/of problemen verwijs je hen best door naar de betrokken UGent dienst:

Wat kan je van ons verwachten?

Vanuit het International Office zorgen wij vooral dat alle praktische informatie beschikbaar is op onze facultaire pagina in het Engels. Verwijs hen dus zeker door naar deze pagina.

De toekenning van buddy's aan internationale studenten zal gebeuren door het internationale team van onze studentenvereniging VEK. Zij zullen ook instaan voor de organisatie van sociale activiteiten gedurende het academiejaar.

Meld je nu aan!

Heb je zin om deel te nemen aan ons buddy programma en één of meerdere internationale studenten te begeleiden?

Contacteer internationaal@vek.be

FAQ's

Krijg ik hier credits voor?

Nee, hiervoor worden geen credits in rekening gebracht. Je krijgt wel een officieel certificaat van je deelname vanuit de faculteit zelf. Dit wordt bezorgd op het einde van het academiejaar.

s dit een bijkomende werklast op mijn bestaande curriculum?

Ja en nee. Het buddy-programma is niet zoals het UGent mentor-project. Je moet geen verslagen schrijven, evaluaties maken, enz. Buddy zijn is heel laagdrempelig opgevat maar natuurlijk verwachten we wel een bepaalde tijdsinvestering in je internationale student. Maar buddy zijn is een heel fijne en dankbare rol waardoor je dit amper een 'werklast' kan noemen. Geven is krijgen!

Hoeveel studenten worden er per buddy toegewezen?

Dat is een afhankelijk van verschillende factoren. In het eerste semester starten er veel meer internationale studenten dan in het tweede semester. Uiteraard is het ook afhankelijk van hoeveel studenten zich opgeven als buddy. Meestal varieert het tussen 1 en 5 internationale studenten per buddy. Dit lijkt veel maar valt in de praktijk bijzonder goed mee aangezien sommige internationale studenten geen gebruik maken van hun buddy en we studenten uit een zelfde universiteit proberen te groeperen zodat de 'informatieflow' een pak vlotter loopt.

Hoe worden de internationale studenten toegewezen?

Wij hebben hier geen ingewikkelde algoritmes voor. Dit gebeurt zeer old-school en manueel dus heb je een bepaalde taalvoorkeur (bijv. om je Spaans bij te spijkeren), laat het ons dan zeker weten! Ben je zelf op uitwisseling geweest, dan proberen we je te linken aan een internationale student afkomstig uit jouw gastuniversiteit.

Wat als het niet klikt met mijn internationale student?

We zijn geen dating-bureau dus op zich mag dit geen probleem zijn. Ook in je professionele loopbaan zal je te maken krijgen met mensen die je niet liggen en waar je toch constructief mee verder moet. Zijn er echter onoverkomelijke problemen of conflicten, laat het ons dan zeker weten zodat we hiervoor een oplossing kunnen vinden.