Geschiedenis

De tandheelkundige opleiding aan de Gentse Universiteit kan terugblikken op een lange traditie. De eerste studenten Tandheelkunde studeerden af in 1932.

Aan het begin van de 20e eeuw verwierf Oswald Rubbrecht internationale roem voor zijn behandeling van kaakfracturen van frontsoldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog en voor zijn onderzoek naar de Habsburgse kin. Hij is een grondlegger van de tandartsenopleiding in België.

The first ergonomic dental chair

Met professor A. Comhaire kreeg de tandheelkundige afdeling in Gent in de jaren zestig wereldfaam door de ontwikkeling van een ergonomische werkplaats voor de tandarts. Comhaire kwam op het idee de patiënt liggend te behandelen door een zittende practicus. De prototypes van de huidige tandheelkundige installaties werden in Gent gebouwd.

Nog steeds worden nieuwe projecten ontwikkeld. Ook vandaag geniet de afdeling Tandheelkunde van de Universiteit Gent een internationale reputatie, zowel op het gebied van opleiding als op het gebied van onderzoek. Vele academici bekleden internationale bestuursfunctie. Het onderzoek wordt regelmatig in het buitenland gepresenteerd met de nodige internationale erkenning.
Zo'n 200 medewerkers zijn vandaag te werk gesteld in de P8, gaande van tandartsen, verplegend personeel, ATP-medewerkers, academische medewerkers, etc...

Daarnaast fungeert de P8 ook als een bijscholingscentrum voor tandartsen, die er geaccrediteerde cursussen kunnen volgen en zo up-to-date blijven van de nieuwste ontdekkingen in het tandheelkundig onderzoek.

Gerelateerde inhoud