In vitro engineering van functioneel myocardium

De onderzoeksgroep 'Medische Celbiologie' richt zich binnen deze onderzoekslijn op de in vitro engineering van functioneel myocardium dat menselijk hartweefsel nabootst voor analyse van myocardiale functie:

  • Differentiatie van menselijke pluripotente stamcellen naar functionele hartspiercellen en studie van verschillende genetische hartziekten met behulp van geïnduceerde pluripotente stamceltechnologie (iPSC).
  • Een hartspierprobleem kan het gevolg zijn van complexe interacties tussen verschillende celtypen, waardoor meer geavanceerde hartmodellen nodig zijn. Ons doel is om deze interacties na te bootsen aan de hand van 3D-co-culturen met alle celtypen waaruit het hart bestaat, inclusief de cardiale fibroblasten die de extracellulaire matrix (ECM) aanmaken.
  • Combineren van cardiomyocyten met verschillende biomaterialen en karakterisering van de functionele eigenschappen ervan.

Onderzoeksproject

Menselijke stamcel-afgeleide modellen om mechanismen van verminderde hartfunctie bij Marfan syndroom te identificeren

 

Moleculaire mechanismen aan de basis van aritmogene cardiomyopathie verkennen aan de hand van humaan geconstrueerd hartweefsel

 

Publicaties (in het Engels)

Vragen?

  • Jolanda van Hengel, onderzoeker

jolanda.vanhengel@ugent.be