CORE ARTH - Zebravisfaciliteit

Info

De Zebravisfaciliteit van de Faculteit Geneeskunde & Gezondheidswetenchappen (vakgroep Biomoleculaire Geneeskunde) staat ter beschikking van de UGent onderzoeksgemeenschap en daarbuiten. De zebravis (Danio rerio) is een steeds populairder wordend modelorganisme van gewervelden dat veel wordt gebruikt voor het modelleren van aandoeningen bij de mens, voor toxicologische studies en voor samengestelde screening.

De CORE Facility Zebravisonderzoek  wordt wetenschappelijk beheerd door Prof. dr. Paul Coucke. Hij wordt hierin bijgestaan door Facility manager dr. Andy Willaert (Facility admin), mevr. Hanna De Saffel en mevr. Karen Vermeulen. Naast de stuurgroep CORE Facilities die het algemeen beheer voorziet bestaat er ook een gebruikersgroep waarin elke gebruiker welkom is.

ZFG image 2.jpg

Faciliteiten

De zebravisfaciliteit, in zijn huidige vorm, heeft een capaciteit van ongeveer 17.000 volwassen vissen, die zijn ondergebracht in 6 "semi-gesloten" recirculatiesystemen (ZebTEC- en WTU-systemen, Tecniplast) die zorgen voor automatische watercirculatie, automatische bewaking en weergave van de belangrijkste waterkwaliteitsparameters zoals temperatuur, pH en geleidbaarheid

De faciliteit beschikt over een microscopie-eenheid met vier Leica M80-stereomicroscopen, elk voorzien van een Eppendorf Femtojet-injector en WPI-micromanipulator. Deze microscopen kunnen worden gebruikt voor het fenotyperen, sorteren en injecteren van zebravisembryo's/larven. Verder bevat dit toestel een Leica M165FC en een Nikon SMZ18 fluorescentie stereomicroscoop voorzien van respectievelijk een gevoelige Leica DF450C en DS-Qi camera, geschikt voor zowel fluorescentie- als kleurenbeeldvorming en twee Zeiss Axio Observer inverted microscopen met geautomatiseerde time-lapse functionaliteiten en 3D- deconvolutie en apotome modules. Voor confocale beeldvorming van hele embryo's is een Leica Superzoom 3D confocale microscoop beschikbaar.

De faciliteit bevat een immunohistochemische eenheid, waaronder een Micron HM355S-microtoom met waterbad en een Leica DM2000-microscoop met camera om zebravissecties in beeld te brengen.

Voor snelle niet-destructieve genotypering van levende zebravisembryo's is een Zebrafish Embryonic Genotyper (ZEG)-apparaat en sequencing-eenheid beschikbaar.

Moleculaire basistechnieken, waaronder door morfolino gemedieerde gen-knockdown, CRISPR / Cas-gemedieerde gen-knock-out en knock-in, transgenese met behulp van TOL2- en I-SceI-constructen, hele mount in situ hybridisatie, op qPCR en RNAseq gebaseerde genexpressie-analyse en verschillende ( immuno)kleuring en beeldvormingsmethoden zijn geoptimaliseerd en worden vaak gebruikt in de faciliteit.

Protocollen worden centraal gearchiveerd en zijn daardoor goed toegankelijk voor onderzoekers.

ZFG image 1.jpg


Dienstverlening

  • Huisvesting en training in basistechnieken voor zebravissen.

De ZFG-faciliteit biedt huisvestingstanks te huur en een professionele staf kan onderzoekers helpen om hun stammen te beheren (inclusief verzorging, fokken en genotypering). Bovendien kunnen onderzoekers worden opgeleid voor basistechnieken binnen zebravissenonderzoek (inclusief micro-injectie, in situ hybridisatie en microscopie) met verdere toegang tot apparatuur.Generatie van CRISPR-mutanten en -morfanten

De zebravis is een krachtig hulpmiddel voor in vivo functionele karakterisering van genfunctie en genvarianten. De CORE Facility Zebravissen biedt diensten en training voor gen-knock-down met behulp van morfolino's en gen-knock-out / knock-in met behulp van CRISPR / Cas9-gemedieerde genoombewerking.

  • Cryopreservatie van sperma, in-vitrofertilisatie en biobanking

De CORE Facility Zebravissen biedt betrouwbare en kosteneffectieve cryopreservatie van sperma van waardevolle stammen, inclusief kwaliteitscontrole van ingevroren monsters door middel van in-vitrofertilisatietests en langdurige opslag.

  • Adviesdiensten

Adviesdiensten kunnen worden geconsulteerd om u te helpen uw zebravisonderzoek op de best mogelijke manier te plannen en uit te voeren. Neem contact met ons op voor alle informatie.

Tarieven

Contacteer de Facility admin voor meer info.