An en Joeri: “We hopen evenementen te blijven organiseren om studenten en collega’s samen te brengen”
An Baeyens en Joeri Van Liefferinge zijn onderwijsbegeleider en taallector bij de afdeling Engels van de vakgroep Vertalen, tolken en communicatie
An: Ik had een ludiek mailtje gestuurd naar mijn studenten om hen aan te moedigen om vragen te stellen. Maar kijk, careful what you wish for! In plaats van vragen over de leerstof, kreeg ik plots verzoekjes om soortgelijke mails te blijven sturen. Dat leidde tot een wekelijkse e-mailupdate en van het een kwam het ander, dankzij de hulp van Joeri: Lockdown Antics.
Joeri: An en ik geven samen vertaling naar het Nederlands in Ba2. Door de lockdown hadden we besloten alle studenten elke les hun vertaling te laten insturen, die telkens te verbeteren en iedereen individuele feedback te sturen. Naast die individuele feedback maakten we ook elke keer nog een algemeen feedbackdocument, waarin we ook behoorlijk wat knipogen, memes en woordspelingen stopten, en ook daarop kregen we leuke reacties.
An: Op de lange duur lieten studenten zelfs weten dat ze uitkeken naar onze feedback. Het voordeel was natuurlijk dat die telkens grondig werd gelezen, en dat is ook gebleken in de examenresultaten.
Joeri: Het was een behoorlijk intensieve periode met permanent avond-, nacht- en weekendwerk, waarin we ook dagelijks contact hadden met elkaar en voortdurend overlegden. Met humor hielden we niet alleen de studenten, maar ook elkaar overeind. Toen we voor de zoveelste keer in onze algemene feedback moesten schrijven dat samenstellingen echt wel aan elkaar moeten, hebben we daar dan ook maar een liedje over gemaakt: Schrijf mij aaneen. Dat was voor ons een leuke combinatie om ergens een vorm van ontspanning te vinden en ondertussen toch nog iets nuttigs te doen voor onze studenten. En we zijn nog geslaagd in ons opzet ook, want op het examen is er niet één fout meer gemaakt tegen die regel!
An: Als antwoord op een muzikale uitdaging van een van onze studenten en als aanmoediging voor de examens volgden daarna nog twee andere ‘hits’: Bonkers for Bongo (een ode aan Bongo, met dank aan de enthousiaste collega’s die meededen: David Chan, Bart Defrancq en Helke Rampelberg) en Leer! (met ons afdelingshoofd Sonia Vandepitte als guest star).
Maar ondertussen hebben jullie het wel over een andere boeg gegooid?
Joeri: Laten we zeggen dat we het na de zomervakantie iets grootser zagen. Wij vinden het zonde dat de speelse en culturele kant van onze opleiding tegenwoordig minder aan bod komt. Nochtans is die essentieel om onze studenten (en onszelf, laten we eerlijk zijn) gemotiveerd te houden en het groepsgevoel te bevorderen. Zeker nu, in deze afstandelijke tijden.
An: Daarom wilden we proberen om maandelijks een (online) evenement te organiseren om iedereen samen te brengen. Zo gezegd, zo gedaan:
- Op 30 september kregen alle studenten en collega’s van VTC een goodiebag om de dag van de vertaler in stijl te vieren.
- Op 27 oktober waagden een veertigtal van onze studenten (en een moedige docente!) zich aan een quiz over de Amerikaanse verkiezingen.
- De hele maand november kon iedereen de creativiteit de vrije loop laten met de fotowedstrijd ‘Het leven zoals het is: code rood’. (zie foto onderaan dit artikel)
- In december kunnen studenten, collega’s, alumni en vrienden van VTC naar hartenlust kopen en verkopen met de VTC-veiling: een warm gebaar, een koud kunstje. Het voorbije jaar verloren we bij VTC twee graag geziene studenten, Nina♥ en Alexis♥. Om te tonen dat we hen niet vergeten, gaat de opbrengst van deze veiling naar twee goede doelen die zijn gekozen door hun familie en vrienden: Missing you en OverKop. En wie zelf iets wil kopen, kan dat tussen 1 en 15 december hier doen!
- Bovendien zijn de collega’s van de onderzoeksgroep TRACE mee op de kar gesprongen met een VTC-vertaalwedstrijd.
En volgt er nog meer in het tweede semester? Kunnen jullie al een tipje van de sluier oplichten?
An: We hopen evenementen te blijven organiseren om studenten en collega’s samen te brengen: een avondje stand-upcomedy, een cartoon- en/of poëziewedstrijd, meertalige meerstemmigheid met de Voice@VTC, internationale culinaire hoogstandjes met de Great VTC bake-off … Het is de bedoeling dit academiejaar elke maand een actie op poten te zetten. Suggesties zijn uiteraard welkom!
Joeri: En eigenlijk hopen we op termijn terug te keren naar de taalweken die vroeger aan onze vakgroep werden georganiseerd, toen ik hier zelf nog student was. Toen had elke afdeling een eigen week, met lezingen, toneel, muziek, een barbecue-, kaas-en-wijn-, paella- of andere avond, een thema-ontbijt en tal van activiteiten, en tot slot op donderdagavond een fuif, waarop studenten en docenten samen de feestweek afsloten.
An: Oud-collega Erik Tack zingt nu in The Voice Senior, maar vroeger deed hij dat nog gewoon op het vrije podium tijdens de Britse week.
Joeri: De studenten van Veto hebben alvast hun medewerking toegezegd om die weken nieuw leven in te blazen. Als we nu in elke afdeling nog enkele collega’s mee op de kar krijgen, kan daar iets heel moois uit groeien.