Uncork the past
Annelies Van Wittenberghe is alumni- en diversiteitsmedewerker aan het decanaat en culinair historica. Dimitri Van Limbergen is postdoc aan de vakgroep Archeologie en doet onderzoek naar wijnbouw in de klassieke oudheid.
Het valt niet te ontkennen: mensen zijn sociale wezens, die nog het liefst hun vriendschappen en familiebanden onderhouden rond de eettafel of aan de toog, bij een goed glas en/of een deugddoend gerecht. Uit oprechte – en terechte – solidariteit leveren we momenteel als collectief grote inspanningen ter ondersteuning van de kwetsbare groepen in de samenleving en de noodgedwongen helden in de gezondheidszorg, maar daardoor blijven we net op dit vlak eindeloos lang op onze honger zitten. Wij, Dimitri Van Limbergen en Annelies Van Wittenberghe, besloten om dit gemis reeds tijdens de eerste lockdown te kanaliseren, en in ere te herstellen, via het instagram-project Uncork the Past: een blog die de culinaire passies van beide lekkerbekken met elkaar versmelt aan de hand van originele pairings.
@uncorkthepast onderscheidt zich van andere gelijkaardige instagramprofielen door de unieke insteek van historisch-archeologisch onderzoek rond wijn en gerecht, door ons in een sprankelend en verteerbaar jasje van ingenieuze smaakcombinaties gegoten. Ons profiel heeft ondertussen meer dan 270 volgers, waaronder veel professionele spelers uit de Belgische horeca (in de eerste plaats wijnbars) en (inter)nationale wijndomeinen.
Dit profiel is tevens het – momenteel noodgedwongen – digitale kanaal voor onze eclectische food & wine tastings, waarbij we gerechten uit lang vervlogen tijden in moderne outfits steken, en serveren in combinatie met historisch en archeologisch getinte natuurwijnen gemaakt met traditionele technieken.
U bent waarschijnlijk reeds aan het watertanden. In onze zoektocht naar verbinding doorheen tijd en ruimte, streven we naar een creatieve gastronomische symbiose van onze culturele diversiteit. Zo koppelen we een Spaanse Xarello met toetsen van groene appel en witte peper, gerijpt volgens de eeuwenoude kleipotten techniek (amforen), aan een 13de-eeuws Moors-Andalusisch kipgerecht met granaatappel en koriander. Een bordje met kalkoenrolletjes in kersensaus uit het 16de-eeuwse kookboek van Bartolomeo Scappi tillen we dan weer op een hoger niveau met een Valpolicella met zachte geuren van kers en tabak uit Noord-Italië, gemaakt op pre-industriële wijze zonder artificiële gisten. Voor de echte culinaire avonturiers serveren wij ook geregeld een zogenaamde ‘amberwijn’, intens gekleurde, gouden tot bijna oranje witte wijnen die – net zoals bij de Romeinen – opgevoed worden onder een langdurige schilmaceratie (en zo kleuren en tannines uit de druiven halen). De beendroge en machtige Sauvignon versie van het Franse Clos du Tue Boeuf combineert alvast heerlijk met een middeleeuwse peterseliesoep met verse kaas!
Voorlopig zijn echte culinaire evenementen geen optie – maar de leden van de vakgroep Archeologie herinneren zich vast wel die ene try-out in september 2019 in wijnbar Vinogradoff in Gent – maar ondertussen kan u alvast via @uncorkthepast het glas heffen op een betere toekomst!