Internationale conferentie "Musea als ruimtes van culturele vertaling en overdracht"

Wanneer
10-05-2022 09:00 tot 11-05-2022 19:00
Waar
Universiteit van Tartu, Estland
Voertaal
Engels
Door wie
Sophie Decroupet
Contact
museumtranslation@ut.ee
Website
https://museumtranslation.ut.ee/main

"Musea als ruimtes van culturele vertaling en overdracht" van 10 tot 11 mei 2022 i.s.m. de Universiteit van Tartu, Estland

Vertaalwetenschappers kijken steeds verder dan het tekstuele en linguïstische niveau en overwegen meer verschillende vormen van culturele overdracht. Musea, als plaatsen van ontmoeten en overdracht, zijn 'translationele plaatsen', dat wil zeggen, "gebieden van intense interactie tussen talen en ruimtes die worden gedefinieerd door een acuut bewustzijn van culturele onderhandeling" (Cronin en Simon 2014; zie ook Simon 2019).

Onze vakgroep organiseert samen met de Universiteit van Tartu de conferentie "Musea als ruimtes van culturele vertaling en overdracht" (Museums as Spaces of Cultural Translation and Transfer). De conferentie biedt ruimte voor brede, metaforische perspectieven op vertalen en culturele overdracht en voor analyses van vertaald materiaal op microniveau.

De focus is interdisciplinair, met inbegrip van - maar niet beperkt tot - vertaalstudies, museumstudies en culturele studies. Bovendien wordt gestreefd naar een dialoog tussen disciplines en talen, maar ook tussen theoretisch en praktijkgericht onderzoek. We moedigen originele invalshoeken, een focus op verschillende soorten musea en een grote (culturele) diversiteit van case studies aan.

Alle informatie (in het Engels) op de website