GUM opent expo 'Phallus. Norm & Vorm.'

(21-03-2022) Op 24 maart opent in het GUM (Gents Universiteitsmuseum) de opvallende expo 'Phallus. Norm & Vorm.'. De expo belooft veel clichés te doorbreken over geslacht, gender, wetenschap en normen.

De blik naar beneden zorgt voor vragen daarboven

De penis is overal. Waar mensen zijn, duikt de vorm op: in oeroude grottekeningen, in kunst op een wc-deur of sociale media. In wetenschappelijk onderzoek komt het mannelijke lid ook uitgebreid aan bod. De vrouwelijke genitaliën krijgen een bescheiden bijrol. Terecht? Of sluipen maatschappelijke normen (on)bewust het onderzoek binnen?

In Phallus. Norm & Vorm richten wetenschappers en kunstenaars de blik naar beneden. Is de penis baas over de voortplanting? Zijn seksspeeltjes het resultaat van wetenschappelijk onderzoek? Maakt de fallus de man, of net niet?

Kunst in dialoog met wetenschap

Als nieuw ‘Forum voor Wetenschap, Twijfel & Kunst’ laat het GUM in deze expo wetenschap en kunst in dialoog gaan. Naast een resem aan nationale en internationale onderzoekers (o.a. Piet Hoebeke, Guy T’Sjoen, Joz Motmans, Alexis Dewaele, Marieke Dewitte, Patricia Brennan, Nicole Prause, Helen O’Connell en Jasmine Abdulcadir), komen ook heel wat kunstenaars aan bod.

Zo zal er werk te zien zijn van Berlinde de Bruyckere (BE), Murielle Scherre (BE), Maria Fernanda Cardoso (COL/AUS), David Hockney (VK), Grayson Perry (VK), Man Ray (VS) en Jean Tinguely (ZW). De Gentse beeldende kunstenaar Sofie Muller ontwikkelt nieuw werk voor de serres van de Plantentuin.

Durf Denken: een expo die doet twijfelen

Het mannelijk lid speelt de absolute hoofdrol in het overgrote deel van wetenschappelijk onderzoek over geslachtsdelen, van biologie tot psychologie. De vrouwelijke genitalia hebben een bescheiden bijrol.

Maar kunnen wetenschappers wel objectief onderzoeken? Sturen de maatschappij en haar normen hoe wetenschappers denken én wat ze onderzoeken? Creëren wetenschappers normen en bepalen zij wat wij normaal vinden – een normale penis, een normale man en een normale seksualiteit?

De expo stelt onze idées fixes over geslacht, gender, wetenschap en normen in vraag. Waarom denken we vaak dat groot ook beter is? Waarom tekenen mensen piemels op toiletmuren? Kan je via onderzoek op de penis genot meten? En maakt de fallus de man, of bepalen onze (binaire) normen hoe we denken over vormen?

Marjan Doom (© Sophie Nuytten)"Iedereen heeft bepaalde idee-fixen rond de fallus. Deze expo wil die uitdagen en op die manier rigide ideeën ontwrichten.”
Marjan Doom - directeur GUM
Uitgebreid programma

Samen met de expo lanceert het GUM ook een breed publiek programma met gesprekken, Salongasten, workshops en veel meer. Dit in samenwerking met heel wat andere organisaties, zoals çavaria, Sensoa, Wel Jong en Transgender Infopunt.

De expo loopt van 24 maart 2022 t.e.m. 8 januari 2023.