UGent en VIB openen nieuw onderzoeksgebouw met unieke BioSafety Level 3-faciliteit voor lucht-overdraagbare ziekteverwekkers

FSVM II-onderzoeksgebouw in het Tech Lane Ghent Science Park van Zwijnaarde (vergrote weergave)

FSVM II-onderzoeksgebouw in het Tech Lane Ghent Science Park van Zwijnaarde

(16-09-2022) Om tegemoet te komen aan de toenemende vraag naar aangepaste labo-infrastructuur openen VIB (het Vlaams Instituut voor Biotechnologie) en UGent hun nieuw onderzoeksgebouw in het Tech Lane Ghent Science Park van Zwijnaarde.

Met deze belangrijke investering in hoogwaardige nieuwe infrastructuur zorgen VIB en de UGent ervoor dat het Vlaamse toponderzoek tot belangrijke doorbraken kan blijven leiden. Kers op de taart: de nieuwe BioSafety Level 3-faciliteit (BSL-3) van het gebouw zal toelaten om experimenteel onderzoek te verrichten op lucht-overdraagbare ziekteverwekkers. In de context van de coronacrisis maakt de BSL-3 faciliteit het gebouw uiterst relevant voor onderzoek naar ziekteverwekkers die in de toekomst voor een volgende pandemie zouden kunnen zorgen.

Biotechnologisch onderzoek in Vlaanderen zit in de lift. De voorbije jaren zag de regio haar biotechcluster exponentieel groeien dankzij onder meer enkele belangrijke doorbraken in onderzoeksgebieden zoals immunotherapie en gepersonaliseerde geneeskunde. Daaruit volgt een steeds grotere vraag naar bijkomende onderzoeksruimte en de nood aan gespecialiseerde apparatuur om spitsonderzoek mogelijk te maken. Om aan die noden tegemoet te komen, startten VIB en de UGent in 2018 met de bouw van een gloednieuw onderzoeksgebouw in het hart van de Gentse biotechcluster op het Tech Lane Ghent Science Park in Zwijnaarde. Het nieuwe Fiers Schell Van Montagu II (FSVM II) gebouw werd vernoemd naar Gentse topwetenschappers Walter Fiers, Jeff Schell en Marc Van Montagu en biedt met een totale oppervlakte van 15.000 m² voornamelijk ruimte aan het VIB-UGent Centrum voor Medische Biotechnologie. Hoewel het gebouw tijdens de pandemie al in gebruik werd genomen, wordt het vandaag pas ingehuldigd.

Nico Callewaert, Directeur van het VIB-UGent Centrum Voor Medische Biotechnologie: “Ons Centrum was sinds het ontstaan in 2014 in de huidige samenstelling gelokaliseerd op twee verschillende plaatsen in Gent, met een deel nog in de oude laboratoria op de Bijlokesite. Innovatieve wetenschap is iets dat best groeit wanneer onderzoekers met diverse experimentele specialismen mekaar vaak tegenkomen, dus integratie in één nieuw lab was een prioriteit. We zijn daarom jarenlang samen met het bouwteam intensief bezig geweest met het design van het lab. De state-of-the-art faciliteiten tillen onze onderzoeksmogelijkheden naar een veel hoger niveau, zowel voor hoge-bioveiligheidswerk zoals nodig voor ons onderzoek naar influenza en coronavirus, alsook voor high-tech bioanalytische instrumenten."

Verwevenheid met lokaal biotechecosysteem

Naast uitgebreide laboruimte, beschikt het gebouw over een animalarium voor het verzorgen van proefdieren, gloednieuwe serres voor plantenonderzoek en staat het rechtstreeks in verbinding met het FSVM I-gebouw waar onder meer het VIB-UGent Centrum voor Inflammatie Onderzoek (IRC) en enkele VIB core-faciliteiten hun thuis vinden. De nabijheid van die andere onderzoekscentra en ondersteunende technische diensten moet voor meer kruisbestuiving tussen verschillende onderzoeksgebieden zorgen. De versterkte aanwezigheid van onderzoeksfaciliteiten zoals het FSVM II-gebouw, in combinatie met de nabijheid van verschillende industriële spelers, maakt het Tech Lane Ghent Science Park zo een steeds aantrekkelijkere locatie voor wetenschappelijk onderzoek.

Wim Goemaere, COO van VIB: “Onze sector groeit razendsnel. Om die groei te kunnen blijven ondersteunen, is het nodig dat we blijven inzetten op voldoende aangepaste infrastructuur. State-of-the-art onderzoeksfaciliteiten zijn onontbeerlijk om aan onderzoek op wereldniveau te kunnen doen. Daarom neemt VIB, in samenwerking met de UGent, zijn verantwoordelijkheid om samen te voorzien in bijkomende nieuwe infrastructuur die perfect is afgestemd op het innovatieve karakter van ons wetenschappelijk onderzoek. In het nieuwe FSVM II gebouw kunnen 200 onderzoekers terecht naast de bijna 650 onderzoekers die vandaag in het FSVM I gebouw werken en dat in het hartje van onze Gentse biotechcluster. Om ook aan de noden van start-ups te kunnen blijven voldoen, bouwt VIB momenteel samen met PMV een nieuwe bio-incubator op het Eiland in Zwijnaarde. Zo versterken we binnenkort verder het biotechecosysteem op de Gentse Techlane.”

Unieke BioSafety faciliteit voor lucht-overdraagbare ziekteverwekkers

Wat het nieuwe onderzoeksgebouw uniek maakt, is de aanwezigheid van een zogenaamde BioSafety Level 3 of BSL-3 faciliteit. Een dergelijk laboratorium voldoet aan bijzonder strenge veiligheidsvoorwaarden en is geschikt voor zowel in vitro als in vivo onderzoek naar lucht-overdraagbare ziekteverwekkers. In het Gentse biotechecosysteem was er tot op heden geen BSL-3 faciliteit aanwezig, waardoor dergelijk onderzoek niet mogelijk was. Daar brengt het nieuwe onderzoeksgebouw nu verandering in. Dankzij speciale ventilatie- en luchtfiltersystemen, beveiligingsmaatregelen en aangepaste reinigingstechnieken blijft de veiligheid in het laboratorium verzekerd waardoor onderzoek zonder risico kan worden verricht. En dat is belangrijk, want door de coronacrisis werd onderzoek naar lucht-overdraagbare ziekteverwekkers een maatschappelijke prioriteit.

Jo Brouns, Vlaams Minister voor Wetenschap en Innovatie: “Dit nieuwe onderzoeksgebouw maakt deel uit van een heel ecosysteem aan bedrijven, onderzoeksfaciliteiten en academische instellingen. Met andere woorden, het is een echte smeltkroes van wetenschap, talent en industrie. Het illustreert goed hoe we in Vlaanderen sterk inzetten op innovatie. De BSL-3 faciliteit effent het pad voor gespecialiseerd onderzoek naar lucht-overdraagbare ziektes zoals Covid-19. Dat is vandaag bij uitstek een onderzoeksgebied met een niet te onderschatten maatschappelijk belang. Dit soort ontwikkelingen kan ik alleen maar toejuichen.”

Met deze belangrijke investering in nieuwe state-of-the-art infrastructuur zorgen VIB en de UGent er samen voor dat Vlaanderen het voortouw blijft nemen in fundamenteel wetenschappelijk onderzoek en haar leidersrol op het internationale speelveld blijft vervullen. Zo kunnen Vlaamse toponderzoekers ook in de toekomst belangrijke doorbraken met een maatschappelijke impact blijven verwezenlijken.

Meer info

Tine Dezeure
Persdienst UGent 
+32 472 96 82 81 
persdienst@ugent.be


Joran Lauwers

Persverantwoordelijke VIB
+32 478 99 33 98
Joran.lauwers@vib.be