Tackling mycotoxin dangers in human foods using in vitro and in vivo animal models: mitigation of aflatoxins and fumonisins

Promovendus/a
Neckermann, Kaat
Faculteit
Faculteit Diergeneeskunde
Vakgroep
Vakgroep Pathobiologie, Farmacologie en Bijzondere Dieren
Gezamenlijk doctoraat
Universiteit Luik
Curriculum
Kaat Neckermann werd geboren te Wetteren op 30 mei 1993. Na het behalen van het Europees baccalaureaat (wetenschappelijke richting), begon zij in 2011 aan de studies diergeneeskunde aan de UGent. In 2017 behaalde zij met onderscheiding een Master in de Diergeneeskunde (afstudeerrichting onderzoek). In november 2017 ging zij aan de slag als Inspecteur Dierenarts bij het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen in de primaire sector van de levende dieren. In september 2018 begon zij aan een internationaal joint-PhD project (MycoSafe-South) tussen het Laboratorium voor Farmacologie en Toxicologie van de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent en de vakgroep Voedingswetenschappen van de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit van Luik. Dit project had als doel de blootstelling aan aflatoxine B1 en fumonisine B1 in dier en mens te verminderen, inclusief het gebruik van twee detoxifiers. Kaat Neckermann haar deel was gericht op het humane aspect.
Academische graad
Doctor in de diergeneeskundige wetenschappen
Taal proefschrift
Engels
Promotor(en)
Prof. dr. Siska Croubels, Faculteit Diergeneeskunde, Gent - Prof. dr. Véronique Delcenserie, Faculteit Diergeneeskunde, Luik - Dr. Silvio Uhlig, Norwegian eterinary Institute, Oslo - Dr. James K. Gathumbi, Faculteit Diergeneeskunde, Nairobi

Korte beschrijving

In sub-Sahara Afrika blijft besmetting van gewassen met mycotoxigene schimmels een groot probleem. Hun secondaire metabolieten, mycotoxinen, kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken na opname door zowel dier als mens. In Afrika doet het grootste deel van de bevolking aan zelfvoorzienende landbouw. Hierdoor ontlopen hun geteelde producten iedere vorm van controle, en is er een reële kans op mycotoxinebesmetting, wat voedselveiligheid en -zekerheid in gevaar brengt. Vooral de mycotoxinen aflatoxine B1 (AFB1) en fumonisine B1 (FB1), die regelmatig maïs en pindanoten en hun afgeleide producten besmetten, baren grote zorgen. Bovendien is maïs een basisvoedsel in vele Afrikaanse landen, waardoor het risico van en de blootstelling aan deze specifieke mycotoxinen verhoogd is.

Praktisch

Datum
Donderdag 30 juni 2022, 16:00
Locatie
Diergeneeskunde Aud Maximum, Salisburylaan 133, 9820 Merelbeke

Indien u de live stream wenst te volgen, of de receptie wenst bij te wonen, graag bevestigen per e-mail (Kaat.Neckermann@UGent.be) ten laatste vóór 20 juni 2022. Specificeer a.u.b. voor welk van de twee u inschrijft.