Radio Propagation Modeling for Future Wireless Communication Systems

Promovendus/a
De Beelde, Brecht
Faculteit
Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur
Vakgroep
Vakgroep Informatietechnologie
Curriculum
Master of Science in de ingenieurswetenschappen: elektrotechniek - informatie- en communicatietechnologie, Universiteit Gent, 2013
Academische graad
Doctor in de ingenieurswetenschappen: elektrotechniek
Taal proefschrift
Engels
Vertaling titel
Modelleren van propagatie van radiogolven voor toekomstige draadloze communicatiesystemen
Promotor(en)
prof. Wout Joseph, vakgroep Informatietechnologie - prof. David Plets, vakgroep Informatietechnologie
Examencommissie
voorzitter prof. Hennie De Schepper (onderwijsdirecteur) - prof. Jeroen Hoebeke (vakgroep Informatietechnologie) - prof. Wout Joseph (vakgroep Informatietechnologie) - prof. José María Molina García-Pardo (Universidad Politecnica de Cartagena, Spanje) - prof. David Plets (vakgroep Informatietechnologie) - prof. Emmeric Tanghe (vakgroep Informatietechnologie) - prof. Guy Vandenbosch (KU Leuven)

Korte beschrijving

Draadloze communicatiesystemen zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving. Hierbij wordt data uitgewisseld via radiocommunicatie tussen verschillende antennes. De omgeving waarin de elektromagnetische golven zich voortbewegen wordt het radiokanaal genoemd, en de kennis van de eigenschappen van het radiokanaal is essentieel voor het ontwerp van draadloze communicatiesystemen. Nauwkeurige modellering van het radiokanaal laat tijdens het systeemontwerp toe om simulaties uit te voeren van de netwerkperformantie; bovendien laat het toe om antennelocaties en netwerkconfiguraties te optimaliseren tijdens de uitrol. In mijn doctoraat ontwikkelde ik kanaalmodellen voor nieuwe omgevingen waar momenteel nog geen draadloze communicatiesystemen uitgerold zijn, zoals de machinekamer van een schip, alsook voor nieuwe frequenties zoals de V-band (50 - 75 GHz) en D-band (110 - 170 GHz). Gezien de hoge bandbreedtes die beschikbaar zijn in deze frequentiebanden kunnen hoge datasnelheden behaald worden. De gepresenteerde modellen laten toe om een draadloos systeem te dimensioneren alsook schattingen te maken van de dekking en maximale datasnelheden die bereikt kunnen worden.

Praktisch

Datum
Maandag 28 november 2022, 17:30
Locatie
auditorium metallurgie, gebouw Metallurgie, eerste verdieping, Technologiepark Zwijnaarde 46, 9052 Zwijnaarde

Meer info

Contact
Doctoraat.ea@UGent.be