Nieuws

Doctoralschoolscursus over Research Data Management

20-09-2022 Op 18 oktober organiseert het data steward team weer de zeer gewaardeerde doctoralschoolscursus over Research Data Management. Het aantal deelnemers is beperkt, dus wees snel. Meer info hier

Infosessie FWO Postdoctorale mandaten

16-09-2022 Infosessie FWO Postdoctorale mandaten (junior & senior) op 13 oktober 2022. Inschrijven kan hier

FWO Postdoc Grant Writing Course

16-09-2022 Er zijn nog enkele plaatsen vrij voor de FWO Postdoc Grant Writing Course. Schrijf hier in.

Career Hub portal

07-09-2022 Universiteit Gent lanceerde het Career Hub portal, een webpagina die PhDs en postdoc begeleidt om een volgende carrière stap voor te bereiden. Deze video toont hoe je het portaal gebruikt.

De tweejaarlijkse Rousseeuw Prijs voor Statistiek

05-09-2022 De tweejaarlijkse Rousseeuw Prijs voor Statistiek (Koning Boudewijn Stichting) wordt toegewezen aan vijf laureaten. Universiteit Gent verwelkomt alle vijf winners op dinsdag 11 oktober in de namiddag. Naast presentaties van de laureaten en andere gasten, kan je zelf een onderzoeksposter presenteren. Registreer voor 7 oktober en geniet van een namiddag innovatieve statistiek. Registreer hier. Meer informatie over de tweejaarlijkse Rousseeuw prijs hier. De plechtige ceremonie vindt plaats in Leuven op 12 oktober (registratie).

De nieuwe FWO-panelstructuur

06-05-2022 De nieuwe FWO-panelstructuur voor de fundamentele expertpanels wordt tijdens een webinar op dinsdag 24 mei om 10u30 toegelicht: inschrijven, digitale brochure.

Summer school “Methods in Language Sciences

05-05-2022 De Faculteit Letteren en Wijsbegeerte organiseert een summer school “Methods in Language Sciences” in augustus 2022, met modules over Linear Mixed Models (LMM), NLP in Python, PRAAT, eye-tracking, … website and programma.

PhD Cup

05-05-2022 Behaalde je de voorbije twee jaar je doctoraat? Schrijf je in voor de Vlaamse PhD Cup. Kijk op Facebook, Twitter, LinkedIn, en Youtube, om te zien wat de PhD Cup inhoud, of bezoek de website: https://www.phdcup.be/.

Federaal kenniscentrum voor de gezondheidszorg (KCE)

28-04-2022 Het federaal kenniscentrum voor de gezondheidszorg (KCE) lanceert een nieuwe oproep voor klinische studies (deadline indiening 13 september 2022). Op 7 en 9 juni zijn er twee gratis infosessies juni (inschrijven is verplicht). Meer informatie: KCE Trials 2022 investigator-led call | KCE (fgov.be)

R en Rstudio ondersteuning

28-04-2022 Loop je vast met R of Rstudio? Wandel even binnen bij het RSO en stel je vraag, elke donderdag tussen 15u00 en 16u00 (online of on campus). Info

Infosessie

21-03-2022 Infosessie: nieuwe financiering voor psychosociale projecten van Kom op Tegen Kanker - Dinsdag 19 april (12u - 13u) en woensdag 20 april (19u - 20u). Schrijf je hier in.

RDM in your FWO research proposal

12-01-2022 Informatiesessie “RDM in your FWO research proposal” op 27 januari 2022 gericht op kandidaat FWO-aspiranten. Info en inschrijven hier.

Onderzoeksdag van 16/12/2021

21-12-2021 Herbekijk de plenaire lezing van de onderzoeksdag: “The Ethical Commitee – changes and challenges” (video - slides)

Mind the GAP

20-12-2021 Nieuwe online trainingstool rond wetenschappelijke integriteit en goede onderzoekspraktijken. Lees meer

HIRUZ

20-12-2021 HIRUZ (UZGent/ Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen) organiseert een infosessie (in het Nederlands) over de Patienten Adviesraad voor Wetenschappelijk Onderzoek. Deze sessie gaat online door op donderdag 6 januari van 12.00 tot 13.00. Meer informatie kan hier gevonden worden.

CO2 meters

17-12-2021 As part of the COVID-19 measures, 35 CO2 meters have been installed in the FPPW research rooms. More information about their use can be found here

Update corona

22-11-2021 Openbare doctoraatsverdedigingen kunnen nog steeds op de campus worden gehouden, rekening houdend met de nieuwe COVID-19 maatregelen.

Vlaams Interuniversitair event over Wetenschappelijke Integriteit

8-11-2021 ‘Magic numbers’: data, statistics and scientific integrity. Vlaams Interuniversitair event over Wetenschappelijke Integriteit. 29 november 2021. Meer info zie https://www.vub.be/en/weekvandeethiek

Nieuw facultair doctoraatsreglement

8-10-2021 De slides van de infosessie over het nieuwe facultaire doctoraatsreglement dat vanaf academiejaar 2021-2022 van kracht wordt, vind je hier. De opname van de infosessie vind je hier.

Core Facilities

15-10-2021 Informatiesessie over Core Facilities voor alfa-faculteiten. Meer informatie hier.

Update corona

12-11-2020 Niet-telewerkbare onderzoeksactiviteiten kunnen doorgaan. Hieronder vallen ook niet-telewerkbare onderzoeksactiviteiten in het kader van bachelor- of materproeven. De  UGent-richtlijnen ‘Veilig aan het werk in tijden van corona’ moeten strikt worden nageleefd. In deze richtlijnen vind je ook specifieke richtlijnen voor “onderzoek met proefpersonen” (zie sectie “specifieke werksituaties”). Onderzoekers, medewerkers en studenten dienen binnen elke vakgroep te overleggen met hun leidinggevenden over de noodzaak, de concrete timing en de organisatie van de niet-telewerkbare onderzoeksactiviteiten.

Wie op de faculteit aanwezig moet zijn, kan een attest aanvragen.  Verplaatsingen zijn niet beperkt tot essentiële, maar het Ministrieel Besluit geeft aan dat een attest vereist is om aan te tonen dat je rechtmatig een uitzondering op telewerk geniet, voor het geval er controle door de sociale inspectie zou zijn.  Als je een dergelijk attest wil, kan je dat via een mail aan mij bekomen.  Graag in dat geval je volledige naam en personeelsnummer vermelden, de datum/periode en voor welke activiteit je on campus moet zijn (activiteiten met het oog op het streamen of opnemen van lessen, onderzoeksactiviteiten waarvoor fysieke aanwezigheid in de UGent gebouwen noodzakelijk is, eerste beoordeling van een doctoraatsproefschrift of logistieke en dienstverlenende activiteiten die enkel on campus kunnen gebeuren).

Update corona

28-10-2020 De uitzonderlijke nieuwe maatregelen hebben ook een impact op onderzoek. In lijn met de maatregelen voor het onderwijs wordt al het onderzoek op de faculteit uitgesteld tot 11 november.
De enige uitzondering is onderzoek waarbij de vertraging een onherroepelijk en onevenredig negatief effect zou hebben op de onderzoeksresultaten (bvb. vervolgonderzoek). Voor vragen kun je terecht bij de facultaire onderzoeksdirecteur: Geert.Crombez@UGent.be

Doctoraatsverdedigingen in code rood

19/10/2020 We wijzen graag op de impact op doctoraatsverdedigingen van de switch naar code rood die vanaf 26 oktober zal gelden. Daarbij volgen we de matrix die beschikbaar is op onze website.

De belangrijkste zaken:

  • Interne verdedigingen blijven ook tijdens code rood mogelijk on campus. Uiteraard blijven de hygiënemaatregelen gelden.
  • Publieke verdedigingen en recepties kunnen bij code rood niet on campus doorgaan: publieke verdedigingen dienen digitaal door te gaan.

Tot 26 oktober blijven de maatregelen uit code oranje gelden.

Herstart niet-telewerkbare onderzoeksactiviteiten

03-06-2020 Niet-telewerkbare onderzoeksactiviteiten kunnen herstart worden mits de nodige veiligheidsmaatregelen. Om dit proces te faciliteren, willen we een “lerend netwerk” opstarten om alle informatie en expertise rond het herstarten van onderzoek te delen met onderzoekers.  De RSO heeft daarom een SharePoint-site “Restarting Research” aangemaakt. We hopen dat deze SharePoint als hub kan dienen waar alle nodige informatie kan gedeeld worden.

Update corona: oproep tot flexibiliteit m.b.t. doctoraatsonderzoek (Rector UGent)

04-05-2020 We beleven een bijzondere tijd. Een tijd waarin het verre van evident is om doctoraatsonderzoek volgens de vooropgestelde planning af te ronden.

Lees verder