dr. Kristin Van Damme

Onderzoeker journalistiek en innovatie verbonden aan de Arteveldehogeschool en de Universiteit Gent.

 Kristin Van Damme

    |     +32487 57 27 64     |     @krisvdam     |     LinkedIn

 

Nieuwsgebruik
Mediaconsumptie
Journalistieke innovatie
Mixed-methods evangelist
On-device logging

 

Onderzoek mét mensen en vóór mensen: dat is de job van Kristin Van Damme. En dan liefst ook iets journalistiek en innovatie. Ze is een 'mixed-methods evangelist' en combineert steeds kwalitatief en kwantitatief onderzoek. Ze is senior onderzoeker bij de Arteveldehogeschool (expertisenetwerk Communicatie, Media en Design) en is medelesgever van Actuele Aspecten van Journalistiek in de afstudeerrichting journalistiek bij de vakgroep Communicatiewetenschappen op de UGent (in tandem met professor Sarah Van Leuven). Haar voornaamste energiebronnen zijn goesting in het leven, lachende kinderen en een loopje door het bos. 

De voorbije jaren was Kristin onderzoeks- en onderwijsassistent, betrokken is bij de leerlijnen Nieuwe Media en Maatschappij en Journalistiek van de opleiding Communicatiewetenschappen. Ze is geaffilieerd met de onderzoeksgroepen Media, Innovatie en CommunicatieTechnologieën (imec-mict-UGent) en Center for Journalism Studies (CJS), waar ze betrokken is bij gebruikersonderzoek naar nieuws. 

In 2020 behaalde ze een doctoraatstitel met haar publiek georiënteerd onderzoek naar nieuws, met de titel “Transforming journalism, transforming audiences. Audience-centred research on news practices in the Digital Age”, onder begeleiding van Sarah Van Leuven en Lieven De Marez. 

In 2008 is Kristin afgestudeerd als Bachelor in de Journalistiek aan de Artevelde Hogeschool. In 2009 startte Kristin als multimediaprojectmedewerker aan de KAHO Sint-Lieven (momenteel Odisee Hogeschool). Na twee jaar werken besloot ze haar masterdiploma Communicatiewetenschappen (afstudeerrichting Nieuwe Media en Maatschappij) aan de UGent te behalen. In haar thesis ‘What’s APPening to the news? News on mobile devices’ onderzocht ze de plaats van mobiel nieuws in het dagelijkse leven van mediagebruikers. Ze combineerde hiervoor kwalitatieve (interviews en dagboeken) met kwantitatieve (logging) onderzoeksmethoden.

In juni 2013 startte Kristin als een junior onderzoeker bij mict, betrokken bij media-innovatieprojecten (Icon-MiX van iMinds, imec). In April 2014 werd ze assistent. 

Biblio