Verborgen genderstereotypen en veranderingen - Professor Van Bauwel over haar nieuw boek

(02-02-2022) Professor Sofie Van Bauwel bracht in november 2021 een nieuw boek uit: “Gender and Media Representing, Producing, Consuming”

Het boek is een overzicht van hoe je genderonderzoek kan doen. In het boek leer je hoe je kan kijken naar de relatie tussen gender & media.  Wie wordt gerepresenteerd? Op welke manier? En hoe geven wij als publiek daar betekenis aan?

Het boek kun je bestellen via Standaard Boekhandel

De relatie tussen gender en media vandaag

Professor Van Bauwel bracht zes jaar geleden een voorgaande editie van het boek op de markt. In die korte tijdspanne is er wel enorm veel veranderd.

De meest drastische verandering is de manier waarop we zelf media maken. Een nieuwe groep contentmakers is ontstaan dankzij de komst van sociale media. Instagram was lang nog niet zo populair en Tik Tok bestond toen nog niet eens.

“You are a bitch”, “I am blushing thank you for the compliment” weet Siri ons vandaag te zeggen

Wat is er zoal veranderd?

Zeker opvallend is de genderidentiteit van alles wat computergestuurd is. Algoritmes zijn niet neutraal.

Slimme speakers als Alexa en Siri luisteren vooral naar mannelijke stemmen. We vinden hier duidelijke sporen van seksisme, als je zegt Siri “You are a bitch” antwoordt Siri “ I'm blushing thank you for the compliment”.

Bikinifoto's en schaarse kleding

Gender representaties, rollen en stereotypen op sociale media zijn heel divers maar toch zien we nog steeds dezelfde stereotypen en rolpatronen terugkeren. Vooral seksualisering van het vrouwelijke lichaam blijft alomtegenwoordig, door bijvoorbeeld vele bikinifoto’s of door vele close-ups van vrouwelijke rondingen. Zo zien we ook op Instagram reclames ideale vrouwenlichamen verschijnen, vaak in schaarse kleding. 

Maar we zien verandering door de opkomst van body neutrality, body positivity, female empowerment, representatie van non-binary…  Dat zagen we vroeger nooit.

Traditionele media nemen dat over. Maar verandering gaat ook hier traag. Traditionele media blijven eerder braaf en durven geen risico’s nemen. Ze voeren dus niet onmiddellijk grote veranderingen door in de manier waarop ze gender en seksualiteit aan bod laten komen in de content die ze maken.  traditioneel weergegeven representaties. 

Kritisch blijven

Als afsluiter, wilden we graag nog weten wat de ultieme tip van professor Van Bauwel is als het aankomt op kijken naar gender en media als communicatiewetenschappers: 

“Altijd kritisch blijven! Beelden deconstrueren en uit elkaar halen is essentieel.“