Hoe percipiëren we vegetariërs en veganisten? Ben De Groeve onderzocht het in zijn doctoraatsthesis.

(09-12-2021) Op 8 september 2021 verdedigde Ben De Groeve zijn doctoraat. En daar wilden we natuurlijk graag meer over weten.

In 2017 kreeg Ben De Groeve groen licht van het FWO (Fonds Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen) om zijn doctoraatsproject te starten. Sindsdien is hij lid van de onderzoeksgroep CEPEC (Center for Persuasive communication) aan onze vakgroep Communicatiewetenschappen.

Op 8 september 2021 verdedigde hij zijn doctoraat. En daar wilden we natuurlijk graag meer over weten.  

 

Waarover ging jouw doctoraatsstudie? 

In onze cultuur stellen we de consumptie van vlees en andere dierlijke producten steeds meer in vraag. Zo vormen vegetariërs en veganisten de minderheid. Deze twee groepen zouden gedreven zijn vanuit morele motieven. Die morele motieven wekken soms weerstand of dubbele gevoelens op bij de rest van de maatschappij op. Academici noemen deze groep omnivorenIn mijn doctoraatsstudie onderzocht ik hoe vegetariërs en veganisten gepercipieerd worden door omnivoren.

 

Wat zijn de belangrijkste bevindingen uit jouw studie?

Hoewel er een stigma heerst rond vegetarisme en veganisme, toont mijn onderzoek aan dat de percepties van de omnivore meerderheid in het algemeen vrij positief zijn. Die positieve percepties zijn gekoppeld aan de morele motieven die veganisten en vegetariërs hebben. We waarderen veganisten en vegetariërs meer omdat ze zich inzetten voor dierenwelzijn, ethiek, milieu en gezondheid. De deelnemers uit mijn studie gaven een positieve betekenis aan die minderheidsgroepen. 

Maar tegelijk bekritiseren de deelnemers uit mijn onderzoek veganisten en vegetariërs omdat we ze als ‘minder normaal’ zien. Daarbij ervaren we hen vaak ook als meer moraliserend.  De deelnemers gaven aan dat ze vegetariërs en veganisten als ‘meer ingenomen’ of ‘minder sociaal’ percipiëren. 

Wat brengt de toekomst?

Momenteel ligt dat nog niet echt vast. Het hangt er beetje van af wat er op mijn pad zal komen. Op dit moment geniet ik van vakantie. Hopelijk wordt mijn doctoraat opgepikt. 

Wil je het doctoraat van Ben graag lezen, neem dan zeker een kijkje op www.researchgate.net of mail naar ben.de.groeve@gmail.com voor meer informatie!