Slimme oefenmat helpt met revalideren

Bijdrage van Jelle Saldien voor EOS Special - Wetenschap en Technologie

MattiBinnen de kinesitherapie kan technologie helpen om patiënten te motiveren en inzichten te krijgen in hun vooruitgang. Vanuit die visie ontstond Creative Therapy, een jonge spin-off van de Universiteit Gent. Na samenwerking tussen ingenieurs therapeuten én patiënten ontwikkelde het zijn eerste product, de slimme oefenmat Matti.

Geïntegreerde leds en druksensors binnenin Matti laten de therapeut toe om de patiënt via een onlineplatform verschillende oefeningen en exergames voor te schotelen. Exergames zijn videogames die je bestuurt via lichaamsbeweging. Via Matti kan de patiënt zijn coördinatie oefenen, bijvoorbeeld met een interactief spelletje Twister. Hij kan ook de reactiesnelheid trainen, met een variant op Mep een mol, of zijn evenwicht verbeteren via balansoefeningen. Omdat het digitale platform alles stuurt kan de therapeut alle aspecten van de oefeningen en games aanpassen aan de noden van de patiënt.

Het onlineplatform analyseert de data van de sensors doorheen de therapiesessies en zal ook opvolging op afstand voorzien. Door de oefeningen aan te bieden in de vorm van exergames en de therapeut te voorzien van een continue datastroom kan Matti een antwoord bieden op twee veel voorkomende problemen binnen de kinesitherapie. Het is cruciaal voor elke revalidatie dat de patiënt de voorgeschreven oefeningen dikwijls en correct herhaalt. Maar dat vergt tijd en inspanning wat bij veel patiënten leidt tot lage therapietrouw -‡ zeker bij een langdurig therapietraject Een ander probleem is dat objectieve data doorheen het traject maar beperkt worden gebruikt.

Nochtans geven die data informatie over de status van de patiënt. Doorgaans bekomt de therapeut die gegevens via gestandaardiseerde testafnames. Verscheidene onderzoeken naar het meetgedrag van therapeuten tonen aan dat zulke afnames in de praktijk moeilijk verlopen en niet altijd consistent gebeuren. Op dit moment gebruiken therapeuten Matti al bij de revalidatie van diverse patiëntgroepen. Bij kinderen met een ontwikkelingsproblematiek, zoals hersenverlamming en dyspraxie, is het de bedoeling dat Matti de verstoorde evenwichts- en coördinatievaardigheden sneller en beter helpt te ontwikkelen. Verder onderzoekt Creative Therapy ‡- samen met de UGent -‡ of Matti de menselijke balans correct kan evalueren en kwantificeren. Een test met Matti om valpreventie bij ouderen mogelijk te maken, was al succesvol.

Jorn Ockerman en Prof. dr. ing. Jelle Salien

BRON: EOS Wetenschap special - Technologie, p 30-31

Bestel het volledige magazine hier