Studiedag 'De nieuwe Betekeningsverordening en de nieuwe Bewijsverordening'

Wanneer
24-08-2022 van 19:00 tot 21:00
Waar
Auditorium F, Campus Aula, ingang 7, Universiteitstraat 4, 9000 Gent
Voertaal
Nederlands
Door wie
Gandaius Academy
Contact
gandaius@ugent.be
Website
https://gandaiusacademy.ugent.be/

Tijdens deze praktijkgerichte studieavond krijgt u een overzicht van de wijzigingen die de nieuwe Bewijs- en Betekeningsverordening hebben teweeggebracht.

Op 1 juli 2022 zijn de nieuwe regels over de grensoverschrijdende bewijsverkrijging binnen de Europese Unie in werking getreden. Hetzelfde geldt voor de regels over de betekening en kennisgeving van gerechtelijke en buitengerechtelijke stukken tussen de verschillende lidstaten. Tijdens deze praktijkgerichte studieavond krijgt u een overzicht van de wijzigingen die de nieuwe Bewijsverordening (2020/1783) en Betekeningsverordening (2020/1784) hebben teweeggebracht. <
Daarnaast wordt ook stilgestaan bij de krachtlijnen van de grensoverschrijdende bewijsverkrijging en betekening en/of kennisgeving binnen de Europese Unie en worden een aantal rechterlijke uitspraken onder de loep genomen.

Tijdens de studieavond krijgt u onder meer een antwoord op de volgende vragen

  • Kan een derde via videoconferentie een getuigenis afleggen zonder toepassing te maken van de Bewijsverordening?
  • Welke rol kunnen diplomatieke en consulaire ambtenaren spelen bij bewijsverkrijging in het buitenland?
  • Dient er grensoverschrijdend te worden betekend wanneer één van de bestuurders van een buitenlandse vennootschap in België verblijft?
  • Kan een Belgische cliënt weigeren om in een andere lidstaat voor de rechter te verschijnen wanneer er geen Nederlandse vertaling bij de gedinginleidende akte is gevoegd?
  • Hoe dient de termijn voor hoger beroep te worden berekend wanneer de uitspraak in eerste aanleg in een andere lidstaat is betekend?

Sprekers: prof. dr. Wannes Vandenbussche & prof. dr. Cedric Vanleenhove

Registreer online