Hoe word je CoronaPro(o)f van het jaar? Prof. Renzo van der Bruggen licht het toe.

(23-03-2021) De Gentse Studentenraad organiseerde de verkiezing van de CoronaPro(o)f van het jaar. Zo steken ze een hart onder de riem van lesgevers die een tandje bijsteken in hun online les. Prof. Renzo van der Bruggen is een dubbele winnaar.

Het zijn vreemde tijden voor studenten. Maar zeker ook voor onze lesgevers. Een plotse omschakeling naar online onderwijs vorig jaar bleef ook dit jaar aan de orde. Dat vroeg en vraagt veel inzet van iedereen.

Enkele lesgevers springen er echter bovenuit. Zij die net dat tikkeltje extra kunnen overbrengen. Deze verkiezing is een signaal vanuit de studentenpopulatie dat die inzet erg geapprecieerd is. In het bijzonder van de winnaars en bij uitbreiding van alle inspanningen.

Deze week werd per faculteit de winnaar bekendgemaakt. Prof. Renzo van der Bruggen won niet alleen in de faculteit Recht en Criminologie. Hij deed dat ook nog eens bij Economie en Bedrijfskunde waar hij Ondernemingsrecht doceert als medelesgever.

Les met sidekicks

Hoe word je nu CoronaPro(o)f? Een aantal van deze onderwijstips voor interactieve lessen herkennen we alvast in de lessen van prof. van der Bruggen. “Als ijsbreker open ik elke les met een begingeneriek als persiflage op een bekend Tv-programma. Niet alleen voor de fun. Er is telkens ook een link met de context van de les. In de les die startte als het programma ‘De ideale wereld’ werkte ik ook met sidekicks. Dat zorgde voor heel wat interactie. Of mijn humor altijd even geslaagd is, daarover mogen anderen oordelen, al vrees ik het antwoord helaas al te kennen.

Samen met de hele UGent

Dit jaar neemt prof. van der Bruggen enkele vakken over van prof. Reinhard Steennot die een sabbatical opneemt om te focussen op onderzoek. “Als je je ogen en oren openhoudt bij prof. Steennot, leer je al veel over goed onderwijs” eert prof. van der Bruggen zijn mentor.

Maar dat onderwijs was tot vorig jaar uiteraard nog niet online of hybride. Op dat vlak investeerde de faculteit en de UGent meer dan voor de buitenwereld zichtbaar was. Prof. van der Bruggen: “Achter de schermen staan heel wat mensen klaar om ons lesgevers te ondersteunen. Ik denk o.a. aan de tips van onze specialisten onderwijsondersteuning om zo’n online les boeiend te houden.”

Prof. van der Bruggen looft ook het verkiezingsinitiatief op zich: “Studenten waarderen zeker onze extra inspanningen en zijn er dankbaar voor. Deze verkiezing toont dat. Het is hartverwarmend en geeft op zijn beurt energie om het samen vol te houden.” Over de studenten zelf stelt prof. van der Bruggen nog dit: “Jonge mensen bouwen hun maturiteit en stabiliteit nog volop op. Ze kunnen daar dus minder dan ons op terugvallen in deze moeilijke tijd. Ik help ze daar graag bij. Dat studenten toch een bijzonder veerkrachtig volkje zijn, bewijzen ze nu."

Hol van de leeuw of symbiose?

Dat een prof van onze faculteit ook nog eens wint in de faculteit Economie en Bedrijfskunde is natuurlijk extra fijn. Kwatongen zouden beweren dat we wonnen in het hol van de leeuw. Zelf zien we het als een mooie symbiose.

winnaars verkiezing CoronaPro(o)f 2021