Het burgerlijk proces opnieuw hervormd

Toelichting

In 2015 zorgde minister van Justitie Koen Geens met de Potpourri I-wet voor wellicht de belangrijkste wijziging van het burgerlijk procesrecht sinds de wetten van 2007. Sindsdien heeft de wetgever echter niet stilgezeten. Met Potpourri IV, Potpourri V en de Wet Werklastvermindering heeft de wetgever alweer tal van nieuwe wijzigingen in de rechtspleging aangebracht en daarenboven ook een aantal zaken uit Potpourri I bijgeschaafd. Maar daar blijft het niet bij, want ook door de reeds goedgekeurde hervorming van het ondernemingsrecht zijn er een aantal opmerkelijke wijzigingen van het Gerechtelijk Wetboek. Op de koop toe staan er op datum van publicatie van deze folder nog tal van wetsontwerpen in de stellingen, die naar alle verwachtingen tegen het einde van de zomer door het Parlement zullen worden geloodst. De hervorming van het Burgerlijk Wetboek op het vlak van het bewijsrecht, het nieuwe bankbeslag en de hervorming van de bemiddeling zijn de meest spraakmakende in dit rijtje, maar er is nog meer, te veel om op te noemen…

Voor de gemiddelde rechtspracticus wordt het allemaal wat veel om nog bij te houden. Wie evenwel verrassingen in de rechtbank wil vermijden, doet er goed aan op de hoogte te blijven. Daarom organiseren de instituten voor procesrecht van de KU Leuven, UGent, UAntwerpen en VUB opnieuw samen een reeks studiedagen over deze hervormingen.

Op vier verschillende data stellen zij de nieuwe wetgeving aan u voor en analyseren zij de impact ervan op de burgerlijke rechtspleging. De sprekers zijn experten in het vakgebied: prof. Benoît Allemeersch (KU Leuven), prof. Karen Broeckx (UGent), prof. Bruno Maes (VUB), prof. Stefan Rutten (UAntwerpen), prof. Piet Taelman (UGent), prof. Beatrix Vanlerberghe (UAntwerpen) en prof. Stefaan Voet (KU Leuven).

Programma

13.00 uur: Onthaal

13.30 uur: Inleiding door de voorzitter

13.40 uur: Wijzigingen op het vlak van gerechtelijke organisatie, bevoegdheid en taal (prof. dr. Stefan Rutten, UAntwerpen)

14.10 uur: Wijzigingen op het vlak van de regels van het geding en de rechtspleging (prof. dr. Bruno Maes, VUB)

14.45 uur: Wijzigingen op het vlak van de onderzoeksmaatregelen en het nieuwe burgerlijk bewijsrecht (prof. dr. Benoît Allemeersch, KU Leuven)

15.15 uur: Vragen

15.25 uur: Koffiepauze

15.40 uur: Wijzigingen op het vlak van de rechtsmiddelen: hoger beroep, verzet en cassatie (prof. dr. Piet Taelman, UGent, en prof. dr. Beatrix Vanlerberghe, UAntwerpen)

16.20 uur: Wijzigingen op het vlak van beslag en de invordering van geldschulden (prof. dr. Karen Broeckx, UGent)

16.50 uur: Wijzigingen op het vlak van bemiddeling en andere vormen van alternatieve geschillenoplossing (prof. dr. Stefaan Voet, KU Leuven)

Praktische informatie

Data en locaties

31-08-2018: Antwerpen: een auditorium op de stadscampus van de Universiteit Antwerpen (Prinsstraat 13, 2000 Antwerpen)

12-09-2018: Brussel: auditorium Q.D. (Pleinlaan 2, 1050 Brussel)

13-09-2018: Gent: auditorium 5 Jeanne Wiemer (Campus Boekentoren, Blandijnberg 2, 9000 Gent)

11-10-2018: Leuven: Promotiezaal, Naamsestraat 22, 3000 Leuven

Kostprijs

Het inschrijvingsgeld bedraagt € 145.

In dit bedrag is inbegrepen:

  • deelname aan één studiedag
  • een uitgebreide documentatiebundel
  • het verslagboek dat na de studiedagen zal verschijnen bij Intersentia

Erkenningen

  • OVB: erkend voor 4 standaardpunten (ref. 2017-04686)
  • SAM-TES: erkenning werd aangevraagd, voor 4 uur opleiding
  • IGO: de inschrijving van magistraten, gerechtelijke stagiairs en personeel van griffies en parketten wordt ten laste genomen door het IGO, op voorwaarde van effectieve deelname

INSCHRIJVEN

De kmo-portefeuille kan voor de betaling aangewend worden. Het accreditatienummer voor deelname te Gent is CV.O103194.

Voor de andere locaties en data gebeuren inschrijvingen via onderstaande websites:

Meer informatie

Folder

Organiserende universiteiten

Logo UA Logo VUB  logo UGent logo KU Leuven