Veelgestelde vragen

Op deze pagina bundelen we veelgestelde vragen aan het projectteam van zowel lesgevers als studenten over het Ufora-project.

Hoe word ik ondersteund in het gebruik van Ufora?

De webpagina's Ufora voor Studenten en Ufora voor Personeel bevatten heel wat nuttige info (handleiding en kennisclips). Indien je na het consulteren vakdeze webpagina's nog steeds geen antwoord hebt op je vraag, kan je je vraag stellen aan de Ufora Helpdesk via 

Waarom werd overgestapt op  Ufora?

In 2016 is gestart met de vernieuwing van de elektronische leeromgeving (ELO) om klaar te zijn voor toekomstige onderwijsinnovaties. Na onderzoek bleek vernieuwing van Minerva geen haalbare piste te zijn, omdat de achterliggende technische infrastructuur te verouderd was om het gewenste kwaliteitsniveau te bereiken. Hierop is een aanbestedingstraject gestart, waarbij o.a. 48 studenten, 71 lesgevers en 10 platformbeheerders de applicaties van de kandidaat-leveranciers hebben beoordeeld op gebruikersvriendelijkheid. Op basis van de volledige procedure is Brightspace van de leverancier Desire2Learn (D2L) als meest geschikte leeromgeving voor de UGent uit de bus gekomen. Het product Brightspace is binnen de UGent hernoemd naar Ufora. 

Waarom kozen we een nieuwe naam?

In 2016 startte de UGent haar zoektocht naar een opvolger voor Minerva én Zephyr. Deze zoektocht leidde in juni 2018 tot een akkoord met leverancier Desire2Learn (D2L) over het product Brightspace

Toch spreken we niet van Brightspace als opvolger van Minerva, maar van "Ufora". Waarom? 

Met gemengde gevoelens namen we afscheid van Minerva, maar met deze nieuwe applicatie kiezen we resoluut voor een nieuwe start, en een nieuwe naam. Er zijn ook enkele belangrijke technische redenen om te kiezen voor een nieuwe naam, onder meer omdat :

  • Tijdens de pilootfase zowel Ufora als Minerva werd gebruikt
  • Minerva nog een tijdje consulteerbaar zal zijn.

Eind mei 2018 lanceerde de UGent een oproep naar alle medewerkers en studenten om een nieuwe naam voor te stellen. Uit meer dan 400 inzendingen viel de keuze van de stuurgroep op "Ufora" als naam voor de nieuwe leeromgeving. Een inzending van studente Isabel Van Huele.

Welke andere onderwijsinstellingen gebruiken Brightspace?

Andere Nederlandstalige onderwijsinstellingen die al Brightspace gebruiken zijn onder meer TU Delft, Universiteit Leiden, Radboud Universiteit, Hogeschool van Amsterdam, Antwerp Management School (Universiteit Antwerpen), …

Kan ik me nog vrij intekenen in cursussites waarin ik geïnteresseerd ben? 

Je wordt automatisch ingetekend in sites die tot jouw Oasis curriculum behoren.  

Op Minerva had je standaard de mogelijkheid om vrij in te tekenen op sites die niet tot jouw curriculum behoren, tenzij de lesgever zijn site hiervoor had afgesloten. Dezelfde aanpak wordt gevolgd binnen Ufora.

Op Ufora kan je via “Inschrijven cursus” intekenen op info- en cursussites waarvoor “Ontdekken” aanstaat. Enkel de sites die de optie aan hebben staan worden daar getoond. Voor de sites die daar niet verschijnen kan je de lesgever vragen om “ontdekken” aan te zetten, of jou manueel toe te voegen. 

Hoe kan ik me uitschrijven uit een cursus? 

Je wordt automatisch ingetekend in sites die tot jouw Oasis curriculum behoren, in deze sites heb je automatisch de rol OASIS_STUDENT gekregen. Deze cursussites kan je enkel verwijderen door het vak in Oasis te verwijderen, je wordt dan automatisch op Ufora uitgeschreven. 

Sites die je via zelfregistratie hebt toegevoegd kan je via het menu aan de rechterkant op de ufora startpagina verwijderen.  

Kan ik de volgorde van mijn cursussen veranderen? 

In Ufora kan je jouw cursussen niet meer verplaatsen om deze te ordenen zoals dit op Minerva het geval was maar je hebt wel de optie om je cursussen in de gewenste volgorde vast te pinnen onder “Mijn cursussen” op de Ufora startpagina. Klik hiervoor op de “drie puntjes” rechts bovenaan de gewenste cursus op de starpagina en klik dan op “Vastpinnen”. Je kan jouw cursussen ook in het cursussenraster in de minibalk vastpinnen door op het pinnetje na de cursusnaam te klikken. 

Kan ik mijn lessenrooster zien in Ufora? 

Op dit moment is er nog geen koppeling tussen Centauro en Ufora. Jouw lessenrooster is dus op Centauro te raadplegen. De agenda-items die op dit moment in Ufora verschijnen zijn er door de cursusbeheerder geplaatst.