Pieter Vandecasteele - Business Analyst

Wiskunde - Vandecasteele Pieter

Naam: Pieter Vandecasteele

Opleiding: Licentiaat in de Wiskunde en Doctoraat in de Wiskunde

Afgestudeerd in: 2000, Doctoraat behaald in 2004

Jobtitel: Business Analyst Sales & Operations Planning

Bedrijf: CNH Industrial, www.cnhindustrial.com

Sector: Agricultural Equipment

 

CV:

1996 - 2000 / Licentiaat in de Wiskunde / Universiteit Gent

2000 - 2004 / Doctoraat in de Wiskunde / Universiteit Gent

2005 - 2011 / Senior EUC Analyst / KBS Asset management

2011 - 2012 / Head End User Computing / KBS Asset management

2012 – nu / Business Analyst Sales & Operations Planning / CNH Industrial

1. Huidige functie

Ik werk voor CNH Industrial, een bedrijf dat werkmachines (zoals tractoren, brandweerwagens, graafmachines, vrachtwagens,… ) ontwerpt, produceert en verkoopt.

Als Business Analyst Sales & Operations Planning (S&OP) ben ik verantwoordelijk voor het ontwikkelen van applicaties en algoritmes ter ondersteuning van het S&OP proces. Dit is een bedrijfsproces dat de verwachte vraag naar eindproducten zo goed mogelijk probeert te af te stemmen op de productie.

De vele parameters en randvoorwaarden maken van S&OP een ingewikkeld proces. Mijn dienst is verantwoordelijk voor het ontwikkelen van applicaties die het ingeven van de data moet faciliteren en het menselijk rekenwerk moet minimaliseren. Daarnaast worden algoritmes voorzien om voorspellingen op hogere niveaus van de producthiërarchie zinvol om te zetten naar individuele types.

Ik heb de volgende kerntaken:

  • Opstellen van vereisten voor de IT afdeling, waarmee we nauw samenwerken
  • Valideren van nieuw opgeleverde stukken
  • Opstellen van vereisten voor mijn eigen team
  • Opvolgen van m’n team
  • Ontwikkelen van disaggregatie-algoritmes
  • Statistische voorspellingen opstellen

Wat me vooral aanspreekt in mijn job is het vertalen van wiskundige algoritmes naar werkbare applicaties.

Om deze functie uit te oefenen is vooral analytisch denkvermogen en IT-kennis erg belangrijk. Mijn opleiding was hiervoor een goede basis, maar on-the-job bijleren blijft noodzakelijk voor elke job.

2. Loopbaan

Uit interesse en passie voor wiskunde, ben ik na het behalen van mijn Masteropleiding gestart met een doctoraat aan de Universiteit Gent. Na het behalen van mijn doctoraat in 2004, heb ik een spontane sollicitatie ingezonden bij KBC Asset Management in Brussel. Ik kreeg onmiddellijk een job aangeboden, en heb daar uiteindelijk 7 jaar gewerkt. Ik deed deze job heel graag, maar het pendelen naar Brussel werd me te veel. Sinds 2012 werk ik bij CNH Industrial, als hoofd van een team van 3 mensen.

3. Arbeidsmarkt

Op de arbeidsmarkt is er veel vraag naar mensen die een Master Wiskunde behaald hebben, maar minder vraag naar Doctorandi in de Wiskunde.

4. Studiekeuze

Ik heb voor deze studie gekozen uit passie voor wiskunde. Ik zou deze keuze zonder twijfel opnieuw maken. Met betrekking tot mijn doctoraat had ik misschien beter bijkomend een Master in de Informatica behaald in plaats van te doctoreren, dat is relevanter op de arbeidsmarkt.

5. Opleiding

Mijn studies hebben me vooral algemene kennis en een wiskundige, analytische manier van denken bijgebracht. Het heeft me getoond dat wiskundige theorieën verbluffend mooi kunnen zijn.

6. Tips voor toekomstige studenten

Ik vermoed dat mensen die aan een opleiding wiskunde beginnen (meer dan andere richtingen) daar ook bewust en uit overtuiging voor kiezen. Onderschat de richting niet. Ben je niet gepassioneerd, begin er dan niet aan.

Met betrekking tot jobmogelijkheden: Zorg ervoor dat je, naast je wiskundige capaciteiten, ook op IT vlak je mannetje kan staan. Mijn ervaring leert me dat bedrijven meestal op zoek zijn naar wiskundige profielen die daarnaast ook nog vlot overweg kunnen met één of meerdere programmeertalen (Java, C#), softwarepakketten als Office (kennis van VBA is héél relevant), databases, query languages zoals SQL, enzovoort.

Sectoren waarvan ik uit eigen ervaring weet dat je er met een diploma wiskunde terecht kunt, zijn Banken en Verzekeringen, Logistiek, Supply Chain Management en elke IT vacature (mits voldoende IT kennis).