Cursuscruisen

Wat is cursuscruisen?

Wil je komen proeven van enkele lessen op universitair niveau? De Universiteit Gent biedt je die mogelijkheid!

Samen met een student beleef je een doorsnee lesdag in het eerste of tweede bachelorjaar. Wanneer en hoe lang bepaal je zelf. Studenten uit de gekozen richting zorgen ervoor dat je die dag goed begeleid wordt, door henzelf en andere studenten uit het jaar waarin je lessen mee volgt.

Deze service is uniek in Vlaanderen. Aan de faculteit Wetenschappen kan je komen cursuscruisen in de opleidingen Wiskunde, Fysica & Sterrenkunde, Informatica, Chemie, Biologie, Biochemie & Biotechnologie, Geologie, en Geografie & Geomatica.

Op welke dagen?

In principe kan je elke dag langskomen om te cruisen: deze service werkt immers niet met vaste open-lesweken.

Je kiest best een vrije dag in het middelbaar onderwijs, zoals een pedagogische studiedag. Let er dan wel op dat deze dag ook voor de universiteit geen vrije dag is.

De herfstvakantie in het eerste semester en de krokusvakantie in het tweede semester zijn bijvoorbeeld mooie momenten. Een woensdagnamiddag wordt afgeraden, omdat het aanbod dan zeer karig is en het tijdsbestek vrij krap.

Hoe inschrijven?

Voor de opleiding

Voor de opleidingen

  • Biologie
  • Biochemie en Biotechnologie
  • Fysica & Sterrenkunde

  • Informatica

  • Chemie
  • Geologie
  • Geografie & Geomatica

contacteer de trajectbegeleider.

Historiek

Het cursuscruisen werd in 2008 geïntroduceerd in de opleiding Wiskunde, waar het door student Bert Seghers gecoördineerd wordt. De wiskundigen haalden het idee bij Nederlandse universiteiten, waar dit systeem van meelopers ingeburgerd is. De term cursuscruisen werd bedacht door Prof. Hendrik Van Maldeghem, toenmalig voorzitter van de opleiding wiskunde.

Sinds 2010 werd de service uitgebreid naar alle richtingen van de Faculteit Wetenschappen.